Od roku szkolnego 2017/2018 programy Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole zostają zastąpione nowym Programem dla szkół!
Nowy Program dla szkół ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne korzystając z najlepszych doświadczeń zebranych podczas dotychczasowej realizacji programu Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole.
Zakres
W ramach nowego programu dzieci będą:
- otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
Strategia krajowa
Kluczowym dokumentem określającym najważniejsze zasady realizacji programu w Polsce, a także jego główne cele i priorytety jest Strategia krajowa obejmująca 6 kolejnych lat szkolnych. Dokument ten określa długoterminową strategię realizacji programu. Pierwsza strategia została przedstawiona Komisji Europejskiej w lipcu 2017 r. Strategia określa m.in.:
- Zasady finansowania programu, w tym dofinansowanie ze środków krajowych,
- Produkty udostępniane dzieciom: priorytetem jest udostępnianie dzieciom produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych, bez dodatków, a więc świeżych owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych,
- Grupę docelową czyli dzieci, które będą mogły uczestniczyć w programie i otrzymywać owoce i warzywa i/lub mleko.
Budżet
Na realizację programu w UE przeznacza się 250 mln euro na rok szkolny, w tym:
- 100 mln euro na mleko,
- 150 mln euro na owoce i warzywa.
Program w Polsce finansowany jest ze środków Unii Europejskiej oraz z budżetu krajowego. Łączny budżet programu na rok szkolny 2017/2018 wynosi 242,9 mln zł, w tym 114,8 mln zł z budżetu UE oraz 128,1 mln zł z budżetu krajowego. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE, pod względem przyznanych środków plasuje się na 4. miejscu za Niemcami, Francją i Włochami.
Więcej informacji na stronie:
http://www.kowr.gov.pl/programy-dla-szkol/program-dla-szkol